13 Mayıs 2017 Cumartesi

Şampiyon Hagi.. Viitorul ile yazdığı bir destan, sıfırdan şampiyonluğa


2009 yılında kurulan bir proje, amacı futbola hizmet etmek olan. Bu projeyi Hagi kurdu, yönetti, yetiştirdi ve bugüne getirdi. 2009 yılında 3. ligdeydiler, 2017'de ise Romanya şampiyonu. Bu takımın yaş ortalaması 22, transfer harcaması ise 50 bin avro. 

Hagi proje adamıdır, Hagi'yle geleceği kurgularsın. Atladığımız nokta buydu, anlamsız bir kötü teknik direktör algısı yaratıldı. Hataları mutlaka oldu ama bu algıyla mümkün olduğu kadar savaştım. 2004 - 2005 sezonu üzerine birçok yazı yazdım, Galatasaray'ın o dönem ki mevcut yapısıyla kolay bir iş başarmamıştı. 2. dönemi başarısızlık, mutlaka hataları oldu ama kimse o dönemin şartlarının altını çizmedi.

Viitorul projesi ustalık işidir, Hagi futboldan aldığını yine futbola yatırarak çok büyük bir iş başardı. Viitorul'u getirdiği nokta bir yana, Romanya futboluna atılan temel bu. Vitrin iş bu şampiyonluk gibi görünse bile altta müthiş bir altyapı var, geleceğin yıldız adayları. Projenin temeli de bu aslında, yetişen çocukların üst seviyede şans bulması, gelişmesi ve futbol dünyasında çok önemli yerlere ulaşması. 

Proje adamıydı Hagi, biz bunu göremedik. Hagi'nin idealinde her zaman teknik direktörlük var, gönlünde yatan aslan o ve Viitorul'da ömrü geçmeyecek. Burada misyonu farklı, şampiyonlukla bunu taçlandırdı ama Hagi yine bu savaşın içine girecek. Galatasaray'la yolları mutlaka kesişecek, ama bugün, ama yarın. Bu olduğunda bakış açısı önemli olacak, proje yaratabilecek miyiz? Viitorul başarısı ortada, Hagi'yle ne yapabileceğine yönelik en önemli gösterge.


Hagi'nin futbol aklı işte, çok büyük. Asla kötü bir teknik direktör de değil, bunu kanıtlamış olmasına seviniyorum. Romanya Ligi'ni küçük görenler olabilir ama böyle bir proje neticesinde geldiği nokta en önemli cevap. Hagi kolaya kaçmadı, isminin arkasına sığınmadı. Sadece ismiyle dahi yürümesi mümkündü, Milli Takım'a giderdi, Romanya'nın daha köklü takımlarında çalışırdı ya da geçen sezon Rubin Kazan'ın 4 milyon avro'luk teklifini kabul ederdi. Ama o sabretti, didindi, projesini yüceltti ve gün itibariyle taçlandırdı.

Biz Galatasaraylıların da yüzünü güldürdü. Bizler adına felaket bir sezon ama Hagi'yle gülebiliyoruz, böyle bir futbol değerimiz olduğu için ne mutlu bizlere. Hagi çok büyük heyecan, burada olmasa bile varlığını hissetmek dahi buna sebep. Bundan sonrasını merakla bekliyorum, Hagi'nin hakkının verilmesi en büyük temennim. Daha önce de yazdığım gibi;

9 yorum:

  1. hagi'nin 2.dönemi çok kötü geçmiş olabilir ama o dönem galatasarayda kaos vardı. bir düzen yoktu evet hagi de hatalar yaptı ama kötü bir teknik direktör değil. ilk döneminde proje adamı olduğunun sinyallerini vermişti. gençler ile çok ilgilenmişti. 87-88 jenerasyonu ile yakından ilgilendi. lig aralarında aldığı hazırlık maçlarında gençlere görev vermişti. yavaş yavaş onları hazırlıyordu. sadece cafercan konusunda aceleci davrandı. aslında hagi takımda kalsa 87/88 jenerasyonundan daha fazla oyuncu kazanabilirdik.

    YanıtlaSil
  2. Hagi bir efsanedir ancak futbolcu olarak. TD olarak Şampiyon olmuş olabilir peki nerede? Romanya'da. Ovidu Petre, Bratu, Stancu, Culio, Zapata adını hatırlamadığım fiyaskolar onun dönemi değil mi? Evet acemiydi, evet zamanı değildi ama bugün de taktisyenliği konusunda da soru işaretlidir. Romanya ligi ile bizim ligimiz arasında uçurumlar var. Galatasaray, Vitorul değildir. Ne kadar küçültülmeye çalışılsa da bu kulüpte başarı esastır. Sabır sınırlıdır. Başkanı, yöneticileri, sportif direktörleri, basını, taraftarı ayrı telden çalar. Sonuçta kendi takımında istediğin gibi yapmak başka bir şey. Tamam Romanya Ligini küçük görmeyelim ama Eski halini mumla arayan bir Romanya'dan bahsediyoruz. Hadi 5 üst düzey oyuncu say desek sayamayız. Ayrıca biz de sabırlı bir millet değiliz olamayız. Hagi hakkında yapılacak yorum Avrupa kupası maçlarından sonra olur. Yoksa Romanya ligi Hagi için yeterli envanter değildir gözümde. 3 bir dönem mi? Kendini kanıtlarsa neden olmasın? Beden Eğitimi öğretmenlerinin olduğu yerde Hagi Abdurrahman Çelebi'dir!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum yapıyorsunuz ama doğru mu yanlış mı bilmeden. Petre ve Bratu'yu Fatih Terim aldırdı :) 2004 2005 sezonunu zaten defalarca kez yazdım. Hagi kendisini kanıtlamıştir.

      Sil
    2. Bratu Nantes'a satıldı Tamam Moskova'ya satan kim Hagi'nin bacanağı menajer eski oyuncumuz Popescu. En yetenekli Romen gençlerindendi belki Bratu Petre Stancu Tamas ama yetersizdiler bunu görmeleri lazımdı. Petre'yi Hagi almadı ama gitmesine karar verilince ortalığı yıktı Hagi.

      Sil
    3. Eski komünist ülkeler artık jenerasyon yetiştiremiyor. Hatta eskiden İsveç Norveç Danimarka milli takımlarının 14-15 futbolculuk dar ama kaliteli kadroları olurdu şimdi Erkan Zengin Jimmy Durmaz İsveç Milli Takım forması giyiyorsa Bremen liberosu Braatsek'ten Flo'dan Carew'den Tarık Elyounussi'ye düşmüşse Norveç İnternet nesli çocukları ve futbolunu sorgulamak lazım sadece Türk oyuncularında kalite düşmedi Arjantin dahil çoğu ülke (almanya hariç)eskisi kadar iyi oyuncu yetiştiremiyor ama futbola giren para her zaman artıyor

      Sil
    4. Kim sattı bilmem ama Tamas ve Bratu'dan güzel kazandı Galatasaray. Bu futbolcular hayal kırıklığı yaratmasına rağmen.

      Sil
  3. Ribery'i şikayet edip kesmeye çalışmadı mı... Plesan alınmadı diye vasat kadroda Hakan Yakın gibi 26 yaşındaki oyuncuya sadece 1 maçın 68.dakikasında Forma şansı vermedi mi... Sene başında Petre gönderilecek diye olay çıkarıp sırf inattan yönetim aldı diye Saidou'yu denemeden Malatya'ya göndermeyi mi Kürşat Doymuş Fahri Tatan Fevzi Elmas'lı transfer listesi vermedi Mi... Conceaio gibi vasat adamı yönetimle birlikte gözgöre göre oynatması mı beğenen çıkar aynı şimdiki nigel de jong performansı verdi. Romenlerin yeni kuşağı kazmaydı tıpkı Sırplar gibi... Nerde Dimitrescu lupescu petrescu jenerasyon nerde Zicu Petre Bogdan Stancu buna rağmen ısrarla Romanyadan 5m euroya Stancuyu aldırdı Zapatayı falan... Culio en iyisiydi. Otobüste yaptığı telefon hırsız olayı Hagi bursasporda oynattığı aşırı katı 4-4-2 anlayışı taktik esnekliği sıfıra yakın bir hocaydı tek artısı tıpkı Tudor gibi disiplinli sert oluşu takım üstünde otorite kurmasıydı büyük futbolculuk farklı antrenörlük aklın çalışması farklı Tanju Çolak Maradona Hagi gibiler hoca olamaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hagi'nin şu yaptığını kaç hoca yapmıştır mesela :) Düşünelim.

      Sil
  4. Şuan için elimizdeki veriler Hagiyi aklamak için yeterli değil. 5 sene içindeki Avrupa performansına bakılması gerek. Umarım o seviyede bu 5 sene içinde kalabilir.
    Birisi Tv de anlatmıştı. Hagi antremanda Emre Çolak a topa nasıl vurması gerektiğini gösteriyordu. Bu seviyedeki hocanın bunları göstererek zaman kaybetmemesi gerekiyor

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir