25 Haziran 2017 Pazar

Sébastien Corchia & Galatasaray, tam bir tempo ve denge beki


Burada Juanfran ve Tete'yi yazdım ama Galatasaray'la adı geçen sağ bekler arasında en iyisi Corchia. Bu cümleyi çok kuruyorum aslında, gündem sürekli değişiyor çünkü. Farklı isimler konuşabiliyoruz ve bu da iyi bir şey. Doğru alternatifler bunlar, umarım devamı gelir.

Adı geçen futbolcuların geneli de sözleşmelerinin bitmesine 1 yıl kalmış isimler. Bu da önemli, maliyeti kırmak noktasında. Corchia maliyetli bir transfer olabilirdi ama bu sayede 4-5 milyon avro'ya bitebilecek bir iş gibi görünüyor. Lille formasıyla geçen sezon çıktığı 42 maç var, yaşı 26. Böyle bir transferin geri dönüşü olabileceğine de inanıyorum. Bu tarzda isimler de gerekiyor, sürekli 30 yaş dolaylarında isimlerle anılıyoruz.

Sağ bek konusu Galatasaray'da bitmeyen çile. Eboue'den bu yana yaşıyoruz sıkıntıyı, çok isim gördük, anlamsız paralar harcadık ama o ihtiyacı yaşamaya devam ettik. Adı geçen isimlere bakarsak, Tete genç, geleceği olan ve savunma özelliğiyle daha ön plana çıkan bir futbolcu. Stoper özelliği de var, atlet bir adam. Juanfran ise hücum özelliğiyle ön plana çıkar, savunma zaafları vardır ama iyi bir hücum etkisi yaratır. Corchia ise dengeli, hücum / savunma noktasında.

Tarz olarak benzetelim, Gökhan Gönül örneği verilir burada. Tempoludur, teknik özelliği yüksektir, hücum / savunma dengesi iyidir ve bir bek oyuncusunda arayacağınız birçok özelliği bünyesinde bulundurur. Şöyle diyeyim, Eboue'den bu yana ilk kez doğru bir sağ bek oyuncusu kazanmış oluruz. Temposu, tekniği, özellikle dengesi çok kıymetli. Bu tarz dengeli bir bekimiz yok, mevcut bekler bazı özellikleri ile ön plana çıktı ama onlarda dahi iyi durumda değildi.

4-5 milyon avro gibi bir rakama bitirebilir, adı geçen sağ bekler arasında en iyi isim olduğunu düşünüyorum. Sağ / sol bekler almamız gerekiyor ama sağ bekin önceliği yüksek. Sol bek olayını Temmuz / Ağustos aylarına sarkıtabiliriz, ön elemelerde Linnes / Carole rotasyonu yeterli olabilir ama sağ bekte oynatabileceğimiz tek isim Linnes, başka bir alternatif yok. Önceliği olan transferler diyoruz, sağ bek ilk sıralarda yer alır ve Corchia derde deva olur..

9 yorum:

  1. Hayal kurmak güzeldir sevgili Burak. Hala bu tür hamleler gelebileceğine inanmak güzel... Gomis, Belhanda, Maicon, Tete, Imbula, Clichy, Juanfran falan geliyordu bi ara, n'oldu o işler? :)

    YanıtlaSil
  2. bence tudorun 3 lü defanstan 4 lü defansa kesin geçiş tarihi real madrid juventus maçı olmuştur muhtemelen.o maçı izledikten sonra tahminim 2 on numara vari iki oyuncu ile oynama fikrini 4 lü ilede yapacabileceğini düşündü.ligdeki denemelerde yasin ve sneijder i yanyana oynattı.içte .

    4-3-3 ün üçlü orta sahasınıda böyle kurabilir.selçuk inan ın önünde belhanda ve sneijder. selçuk inanın pirlo pozisyonuna evrileceğini düşünüyorum.

    real madrid düşük seviyeli takımlara karşı casemirosuz çıktı.kroos -modric kovacic gibi.cl de güçlü takımlara karşıda casemiro kroos modric üçlüsü ile çıktı.

    onunçün selçuk belhanda sneijder üçlüsünün fit olmaları durumunda sıkıntı yaratmayacağını düşünüyorum

    dm pozisyonu için selçuk tolga çigerci ve genç bir transfer yapılabilir.

    en önemli şey tek ön liberolu sistemde ileride yetenekli 5 mevki kalıyor.buda 10 oyuncu demek.asıl mesele bu 10 oyuncuyu bulabilmek.sinan-sneijder-yasin-rodriguz-eren -belhanda-gomis var an itibariyle.7 oyuncu.3 oyuncu daha lazım.ikisi senijder ve belhanda nın alternatifleri olmalı.

    real madridin kadro mühendisliğine hayran kaldım hocam.

    https://www.transfermarkt.de/real-madrid/startseite/verein/418

    tek dm var şu anda kadroda.casemiro.muhtemelen 1 dm daha alıp o mevkiyi bu sezon kapatacaklar.tek dm ile sezonu sağlıklı bitirmlerinin tek nedeni var.kolay maçlarda dm siz oynadılar.kadroda dm dışında 10 adet yetenekli hücum oyuncusu var.acayip güzel bir rotasyon ve deneme imkanı verdi zidana bu durum.hemen hemen her oyuncu sezonda 2000 dakika oynadı bi şekilde.

    dm siz oynadığında 6 mevki için elinde 10 seçenek var.en önemlisi bazı oyuncuların hem iç hemde kanatta görev alabilmeleri.misal isco.

    kadro mühendisliği yaparken çift ön libero yazmak 4 oyuncu demek oluyor geniş kadroda.buda hücumdaki oyuncu sayısını azaltıyor.buda hücumdaki oyuncuların yer değiştirmelerini kısıtlıyor.

    tudor muhtemelen real madrid juve maçını izleyip ve madridin 4 lü savunma ile oynayıp çift on numara vari oyuncu ile (modric ve kroos)nasıl hedefe ulaştığını gördü.muhtemelen bende elimdeki yetenekli oyuncuları koşturup benzer bir yapı ile hedefe ulaşırım diye düşünmüş olabilir.ntvspor daki kesin 4 lü oynayacağız demesinin altında bu yatıyordur muhtemelen.çünkü maçlar oynanırken biz 2 on numara ile oynuyoruz demişti.ligin ikinci yarısında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selçuk İnan'ın önünde Belhanda ve Sneijder zor. Çünkü bu isimler oyunun tek yönünü oynayan isimler. Oyunun iki tarafını oynayacak, tempolu futbolcular değil. Selçuk İnan'ın regista'ya evrilmesini ben de çok yazdım, bu onu yeniden kazanmak anlamına da gelecek o üçlü ile 4-3-3 zor.

      Sil
  3. bu arada tudorun deneyip vazgeçtiği sistem 3-4-2(senijder yasin)-1 idi.

    bunu 4 lü savunma ile yapıp 4-1-2-3 gibi bişey ortaya çıkaracak muhtemelen.real madridin benzeri bir düzen.4-3-3.

    bu arada bazı başarıların ardından sistemler konuşulur hep.devrim denilir vs. mourinho nun interi guardiolanın barcası gibi.nedense son iki cl kupasını almış madridin başarısı fazla irdelenmedi.madrid tam bi karma sistem yarattı.hem set hücumu için tehlikeli bir takım hem de kontra atak takımı.hem geçiş oyuncularında hemde set hücumunda modric ve kroos oldukça etkililer.bunlar dm yada cm den çok om tarzı oyuncular.beyin olarak böyle.

    gördüğümüz iki düzen var.yukarda belirttim.zor maçlarda tek dm li yani casemiro ile oynamak.kolay la liga maçlarında ise dm siz oynamak.benim selçuk inan sneijder belhanda üçlemeside buradan kaynaklanıyor :)

    7 oyuncuya gelecek 3 transfer 10 oyuncu yapar.5 mevki için farklı denemeler rotasyonlar yapmak oldukça kolay.

    YanıtlaSil
  4. imdi son 2 sezonda beşiktaşa bakalım.

    ilk sezon atiba önlerinde oğuzhan ve sosa
    bu sezon atiba önlerinde oğuzhan ve talisca.
    son haftalarda ise tolgay atiba oğuzhan

    oğuzhan atiba yanyana yazılıyor ama burda bakacağımız şey oyuncu profilleri.tolgayın orjini 10 numara.oğuzhanda 10 numara.sadece talisca değişik bir tipleme.orta saha forvet .sonuçta atiba haricindekiler dm yada cm tiplemeleri değil bizim bildiğimiz.

    şenol güneşin trabzonsporunda selçuk colman jaja üçlemesi.

    gene şenol güneşin bursasporunda ozan josue belleshi üçlemesi benzer profillerdir.

    bu sezon beşiktaşta gökhan inler o kariyerine rağmen niye dışarıda kaldı?çünkü yönetimin yaptığı kadro mühendisliği ile şenol güneşin yaptığın ilk 11 mühendisliğinin uymamasından.atiba sakatlandı tolgay devreye girdi.bu casemiro nun yokluğunda yada rotasyonunda zidane nin kroos modric kovacic e dönmesi gibi bişey.

    şenol güneş zidane dan farklı olarak zorlu maçlarda atiba nın yanına necip i koydu. olmayınca hemen vazgeçti ve bir daha denemedi bunu.

    hal böyle olunca defansın önündeki 3 oyuncu ile yola devam etti şenol güneş.hatta iki de diyebiliriz.atiba-necip tolgay. tolgayı ilerden alıp geriye çekti acil durumlarda.atiba nın sakatlanmanda.

    şenol güneşin bu sezon biraz zorlanmasının nedeni alternatif oyuncu kıtlığı yaşaması geniş kadroda.daha doğru hücumdaki 5 bölge için elinde sadece 6 oyuncu vardı.oğuzhan talisca abubakar kuerezma cenk ve babel.10 oyuncu olması gerekiyordu normalde.hem rotasyon yapamadı hemde değişik alternatifler üretemedi.haliyle bir ara sendeledi ligde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir fark var, o dönem Selçuk İnan ve Colman 23-24 yaşlarındaydı, tempoları yüksekti ve oyunun iki tarafını oynuyorlardı. Ozan, Belluschi, Josue örneğinde de haklsıın ama Belluschi oyunun iki yönünü oynar, Ozan ve Josue de tempoludur. Sen Belhanda, Sneijder, Selçuk dersen bu imkansız olur :) Sneijder yerine Badou Ndiaye tarzı bir ismin olsa bir derece derdim.

      Sil
    2. son haftalardaki beşiktaş orta sahasını yanlış yazmışım.tolgay oğuzhan ve talisca olacak idi

      Sil
    3. ndiaye demiyorum.çünkü hızlı düşünüp hızlı ve doğru adrese pasını veren oyuncu olmalı.dripling ci oyuncuları genelde kanatlardan düşünüyorum.tempolu oyuncu ile topu tempolu ve doğru kullanan oyuncu tiplemesi farklıdır.

      günümüzde oyunun iki yönünü kullanan tiplemeler eğer toplu şekilde alan daraltma uygulanırsa farklı oluyor.fiziksel temas yapmadan da iki yönlü olabiliyorsun.modric 32 yaşında.fiziği malum.önemli olan burda alan daraltmaya gelip gelmemektir.fiziksel temasa girmek değil.

      Sil
  5. Tudor da Real gibi kadro mühendisliği düşünüyordur ama isimler farklı. Adı geçen orta saha isimlerine baktığımızda Selçuk'u da Sneijder'i de düşünmediğini görebiliriz (konuya yazan 3. Kişiyim, karıştırmayalım :) )

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir