21 Haziran 2017 Çarşamba

Stoper konusunu biraz daha açalım


Stoper konusunu biraz daha açalım. Tudor'un dün söylediklerinin ardından bu konuda biraz daha sağlıklı yorum yapmak mümkün. 4'lü savunmanın altını ısrarla çizdi, bu da stoper pozisyonuna tek transfer anlamına gelecektir. Maicon / Acerbi gibi isimleri birlikte transfer etmek maliyet anlamında imkansıza yakın, 2. stoperi Pazdan gibi bir isimle geçmek ise mevcut stoper sayısı anlamında sorun.

Galatasaray'ın ihtiyaç duyduğu stoper profili liderlik yapabilecek bir isim. Bunun bir altını çizelim, Ujfalusi'den bu yana aynı sorunu konuşuyoruz. Chedjou büyük maliyete gelmişti, bu tarzda bir ismin de kendine has farklı özellikleriyle fark yaratmasını bekledik ama Chedjou da lider aradı. Hakan Balta bu noktada Chedjou'ya pansuman oldu ama yetmiyor, temposunu kaybetti. Kalite noktasında yükselmek gerekiyor.

Ufukta bir fırsat hamlesi görünmüyor, Ujfalusi bir fırsat işiydi. Tek stoper alacağız, o da savunmanın tüm ahengini değiştirmeli. Bu konuda maliyeti pek düşünmüyorum, önemli bir yatırım lazım. Vitor Hugo öyle bir isimdi ama Ocak ayında alamadık, Mart / Nisan aylarında da 8 milyon avro'ya Fiorentina bu işi bitirdi. Bu dönemde Galatasaray'la adı geçen isimlerin de maliyeti hemen hemen bu düzeyde. 

Maicon gelecek gibi görünüyor. Onun hakkında burada daha detaylı yazmıştım;

Acerbi / Maicon kıyasında tercihim Acerbi olurdu ama Maicon'un da yaratacağı büyük fark var. Ateşli bir adam öncelikle, Melo gibi. Pas aksiyonu kötü değil, güçlü, agresif, havadan iyi, lider karakterli bir futbolcu. Odağı kaybettiği zamanlar oluyor, o noktada Acerbi daha soğukkanlı ve klas ama Galatasaray savunmasının sertlik sorunu da var, Maicon bu açıdan mühim.

Serdar Aziz, Ahmet Çalık, Semih Kaya, Koray Günter, Donk, Ozan Kabak, ya da oynatırsan Carole. Galatasaray'ın şu an stoper oynayabilecek futbolcuları bunlar, sayısal anlamda bir çokluk var. Bazı gerçekler var, tüm bu isimleri değiştirmek, elden çıkarmak imkansız. Bu yüzden de öyle bir stoper almalısınız ki bu isimlerden kim oynarsa oynasın onu yükseltebilsin. Serdar Aziz ve Ahmet Çalık bu noktada önemli isimler, ikiliden biri bu isimler. Ahmet Çalık yetenekli bir adam, Serdar Aziz ise sağlıklı kalabilse en iyi yerli stoper. Serdar Aziz / Ahmet Çalık rotasyonu tamam, Maicon da bu isimler adına önemli bir partner.

Atlanan nokta ise orta saha. Galatasaray savunmasında sorun yaşıyor ama bu sadece stoper kaynaklı değil, takım savunması, özellikle de orta saha. Galatasaray orta sahası tempolu ve sert değil, kırılgan. Galatasaray stoperleri rakibi kucağında buluyor bir anda, orada da kalite devreye giriyor ama bu şartlarda Sergio Ramos gibi bir stoper gelse dahi yetmeyecek. Tudor savunma için formasyonla çok oynadı, başka şeyler denedi ama hiçbiri tutmadı, en sonunda mevcut düzenle bitireyim en azından demek durumunda kaldı. Şimdi ipler onun elinde, kuracağı kadroyu bekliyoruz..

2 yorum:

  1. Ragnar sigurðsson hakkında ne düşünüyorsunuz? Hava topu hakimiyeti mükemmel bir oyuncu. Milli takımda da müthiş oynamıştı. Ben takımda iyi iş yapacağını düşünüyorum

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir