3 Temmuz 2017 Pazartesi

4-4-2 üzerine, Belhanda / Gomis ikilisini forvette kullanabilir miyiz?


Hazırlık maçını izleyemedik, o yüzden kim nasıl oynadı ya da Galatasaray'ın nasıl bir düzeni vardı üzerinden yorum yapamıyorum. En azından ilk yarı için yazayım, 4-4-2 - 4-2-3-1 arasında gidip gelmişiz. İlk 11'i gördüğümde kadroyu 4-4-2'ye yormuştum, Sinan Gümüş / Eren Derdiyok'u çift forvet düşünerek. Tudor'un iyi taraflarından biri bu taktik esneklik zaten, 4'lü savunmanın altını çizdi ama 4'lü savunma üzerine uygulanabilecek birçok formasyon var. 4-4-2 de bunlardan biri.

4-4-2 üzerine şunu düşündüm, Belhanda / Gomis ikilisini forvette kullanabilir miyiz? Tudor sezon içinde Podolski / Eren Derdiyok'la bunun kıyısından geçmişti aslında, Podolski'nin Galatasaray'da en verimli olacağı düzenlerden biriydi, sahte 9 oyunu itibariyle. Belhanda ve Podolski farklı isimler ama Belhanda'nın da sahte 9 oynayabilme özelliği var. Tudor bunu düşünür mü ama, dün aklıma takıldı.

Belhanda'yı ısrarla istemesinin altını çizmiştim, yönlü bir adam. Hücum jokeri işte, forvetin arkası, kanatlar, 8 veya sahte 9 gibi. Dripling özelliği var, statik değil ve kaleye yakın oynatıldığında etki özelliği bence yüksek. Fenerbahçe'nin de Alex üzerine bir numaralı hayaliydi, Montpellier dönemine indiğimizde Giroud'la birlikte bu oyunu oynamışlığı var. Buradan yola çıkıp Gomis / Belhanda demek, bence hayal değil.

İş orta sahada bitiyor, bu düzeni oynayabilmek yine oradan geçecek. Ya da herhangi bir düzeni oynamak, orta saha sorunu çözülmeden Galatasaray'la alakalı hayal kurulamaz. Özellikle 4-4-2 oynamak adına orta sahanın ortasında iki dinamik isim lazım, oyunun iki yönünü oynayacak. Belhanda geriden top aldığında da etkili ama onu kaleye yakın tutmak gerekir. 

Gol / asist sayıları eleştiriliyor ama Montpellier dönemini konuşmalı. Çünkü Kiev'de yapamadı, Nice'da ise çok farklı pozisyonlarda oynadı, özellikle sol kanada yakın. Sistem içinde işleyen bir dişliydi, düzenin öne çıkan yıldızı değil.

4-4-2 oynayabilecek kanatlar var, üzerine Konoplyanka'yı da konuşuyoruz. Eğer orta sahaya da iddialı isimler gelirse Belhanda / Gomis'li forvet hattını hayal olarak nitelendirmem. Gomis hareketli bir isim, ön alan baskını Elmander gibi elbette olamaz ama bir Podolski de değil, mücadele eder. Belhanda da hareketli, onu çok geri getirmemek lazım ama rakibini de kovalar, topu ayağına bekleyip şut kovalamaz, seni hızlı da hücuma taşır. 

Belhanda'nın bu yönlü yapısı çok işe yarayacak, sizi taktik esnekliğe itiyor. 4-4-2, 4-2-3-1 ya da başka formasyonlar. Kanat, 10, 8 veya forvet, kullanabiliyorsunuz. Bonservisi, maaşı konuştuk ve eleştirdik ama saha içi etkisi noktasında Belhanda'nın zirve dönemini de Galatasaray formasıyla yaşayacağına inanıyorum..

3 yorum:

  1. Belhanda'yı 4-4-2'nin forveti veya 4-2-3-1'de forvet arkası olarak kullandığımızda çok farklı bir görünüm olur mu bilemiyorum, sanki iç güdüsel olarak 10 numara pozisyonuna kayabilir, gerçi Nice'de zaman zaman forvet oynadığı yazılıyor.. Forvet sezgisi varsa hızı, fiziği ve tekniğiyle Arif Erdem, Necati Ateş gibi çok önemli katkılar da verebilir.. Bununla birlikte elimizdeki en iyi ikinci forvet Sinan Gümüş gibi duruyor. Aslında sadece 4-4-2 olarak düşünmeyelim, bence bizim kadromuza en uygun çift forvetli diziliş, Mancini döneminde zaman zaman gördüğümüz 4-3-1-2. Tabii Corchia ve Clichy gibi bek oyuncularımız olması kaydıyla..
    Real Madrid ve Monaco bu sene çoğunlukla açık oyuncusu kullanmadı, bu futbolun önümüzdeki birkaç yıl içinde nasıl oynanacağına işaret ediyor olabilir. Real Madrid-Juve finalinde Real 4-3-1-2 dizilişiyle oynadı. Monaco'da sıklıkla kanatlarda bir forvet ve bir 10 numara oynattı. Bizim için de on numara ve forvet ikilisi olarak Belhanda-Sinan-Gomis iyi bir ofans üçlü olabilir, tabii Sinan'ın devamlılığına ne kadar güvenebiliriz bilemiyiyorum. Aslında 2014 dünya kupasındaki fiziksel form durumuna ulaşabilse, Sneijder'de biraz daha orta saha'da oynayarak bu sistemde kilit bir görev üstlenebilir ama bu pek olası gözükmüyor.
    En kritik bölge orta saha ve burada da Sneijder’in durumu çok önemli. Kalacaksa, Lemina gibi topla ileri çıkabilen, tempolu ve teknik bir oyuncu yeterli olabilir. Ama eğer gidecekse, bence Pasalic gibi, hatta belki Coric gibi, (Kampl demiyorum:)oyun kurma becerisi de olan bir oyuncu daha mutlaka almak gerekir. Bence Konopylanka yerine ya çok üst düzey, tempolu ve güçlü bir 8 numara ya da net bir ikinci forvet (ya da mümkünse ikisi birden) almamız mantıklı olur. Bu forvet aynı zamanda oyun kurma yeteneğine sahipse (Ben Arfa gibi) bir taşla iki kuş ta vurabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatmak istediğim bu, taktik esneklik. Belhanda'yı birçok pozisyona yazabiliyoruz ama Sneijder'le 4-2-3-1'e mahkum kalıyoruz.

      Sil
  2. bu kadar oyuncunun ve sistemin oturması için en azında 6 ay/ilk yarı gerekli (uefa için sezonu erken açmak fırsat oldu),
    ancak GS taraftarının ne profili ne de sabrı yeterli değil.
    çok zor bir dönem var önümüzde...
    not:selçuk zorlayacak transfer olmadığı sürece, ilk 2 zor

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir