29 Temmuz 2017 Cumartesi

Mariano / Feghouli sağ kanadının karşılığı sizce nedir?


Östersunds'a elenmenin şokunu atlatamıyorum, hele ki böyle transferlerin ardından. İyi bir kadro kurulduğunun altını ısrarla çizdim. Avrupa Ligi adına heyecanlıydım, Avrupa'da iddia sahibi olmaya ve ilerlemeye hasretiz. Elendik ve lige odaklanırız, avantaj olabilir gibi yorumlara katılamam. Kurulan böyle bir kadronun hakkı Avrupa'da yürümekti, olmadı.

Diğer pozisyonlardan bağımsız düşünün, Mariano / Feghouli sağ kanadının karşılığı sizce nedir? Şöyle sorayım, Avrupa Ligi'ni kazanan x bir takımın sağ kanadında bu futbolcular oynasa şaşırır mıydınız? Ben şaşırmam, karşılığı bu çünkü. 

Altını doldurmak lazım, takıma yapacağınız diğer hamleler (özellikle orta saha) kaderi belli edecek ama kağıt üzerinde son yılların en iyi sağ kanadına sahip olduk diyebilirim. Bence ligin en iyisi olacak, Galatasaray için ise son yıllarda pek şahit olmadık böyle bir hatta. 

Sağ bek yılların sorunu, bir türlü çözemediğimiz. Sebastien Perez / Emmanuel Eboue arası çok büyük bir boşluk var. O süreçte genelde Sabri Sarıoğlu oynadı, başka alternatifleri de izledik ama beklenen karşılandı mı, hayır. Eboue sonrası da aynı dava, yine Sabri Sarıoğlu ağırlıklı devam ettik o pozisyonda. Sabri Sarıoğlu'na lafım yok, sayılabilecek alternatifler arasında yine en iyisi oydu. Sorun şu, o pozisyona alınan birçok futbolcu, harcanan paralar. 4.75 milyon avro Tarık Çamdal diyeyim, gerisini siz tamamlayın.

Bu noktada Mariano "Allah'ım sağ bek" dedirtiyor işte. Beklentim çok büyük, gerçekten iyi bir sağ bek aldık. Eboue'nin dahi önüne koyabilirim, o da istikrarıyla. Maliyete, yaşa bakılacak isim değil. Yüksek ihtimalle sezon sonunda da ligin en iyi sağ bekiydi diyeceğiz.


Bir de Keita hikayesi var. Galatasaray'da sadece 1 sezon oynadı ama bıraktığı etki büyük oldu, hala böyle bir futbolcunun özlemi var herkeste. Keita sonrasında onun gibi bir sağ açık bulamadık, bu da bir gerçek. Sağ bek misali sorun olmadı, oraya gelen çoğu futbolcu kendi ayarında katkı verdi ama Keita'nın seyri büyüktü işte. 

Keita / Feghouli kıyası yapmayacağım, farklı adamlar. Keita daha kreatif, uçar / kaçar diye tabir ettiğim bir kanattı. Feghouli de kreatif isim ama daha takım oyununa yatkın, savunmasına da katkı veren, sağ koridoru bütünüyle kullanabilecek bir futbolcu. Sezonun en önemli hamlelerinden biri, Bruma sonrası böyle bir futbolcuya ihtiyaç vardı. Biri sol diğeri sağ ama en azından bir tarafın açığını kaliteli bir isimle kapatıyorsunuz.

Mariano ve Feghouli'yi de bir arada düşününce bunun heyecanı büyük oluyor. Orta saha ve sol kanatla da desteklenmeli ama bu ikilinin katkısı çok büyük olacaktır. Dediğim gibi, son yıllarda kağıt üzerinde kurulan en iyi sağ koridor.

6 yorum:

  1. hocam kanat organizasyonlarında 2 liden çok üçlü yada 4 lü kombinasyonlar gerekiyor günümüzde.

    telles sneijder yasin sol kanadı gibi.haliyle en az 3 oyuncu oluyor.bazende 4.

    mariano ve feguli ye kim desteğe gidecek sağ kanatta.henüz belli değil.

    4-3-3 te genelde orta 3 lünün sağ içi kanada açılır.ileri üçlünün sağı ve sağ bek üçlü bir kombinasyon kurarlar.

    eğer çift ön libero olursa bu büyük sıkıntı demek set hücumunda.forvet arkası sağa mı gidecek sola mı gidecek belli olmaz ve çok yük bindirirsin.belhandaya.

    onunçün tek ön libero ve iki iç oyuncusu ile oynamak (kroos ve modric gibi) hücum organizasyonunu verimli hale getirir.yoksa mariano ve feguli ikisi harikalar yaratacak diye beklememek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstat, Tudor eğer senin kadar ve hatta cücük kadar taktik bilgiye sahipse gider Fener forması giyerim. Deli gibi para harcıyoruz. Kontratlar 3 yıllık. Her yere saldırıyor adeta para saçıyoruz. Yönetim ilk seçim döneminde zaten yolcu. Geleceği de ipotek ederek seçimi düşünerek tek yol şampiyonluk diye çıkıyorlar çünkü başka çareleri yok. Ama TUDOR ile olur mu? Hani şu köy takımına elenen adamla? Taktik maktik bu adamda hak getire. Bizim deli dana gibi koş koş koş.

      Sil
    2. 4-2-3-1 oynarken de ikili tandemin birisi daha çok defansif aksiyondan sorumluyken diğeri hücuma katılıyor, jor geçen sezon başlangıcında bunun üzerinde duruyordu, hatta djemaili gitmeden önce, bu defansif ofansif rolün sırayla (bir sol iç, bir sağ iç gibi) yapılmasıni istediğine dair bir röportaj da yapmıştı..
      Real Madrid 4-1-2-1-2 gibi bir dizilisle oynarken, modricin genellikle sağ kanada verdiği destek çok belirleyici oluyordu,isco da çoğunlukla sola destek veriyordu..
      Dolayısıyla dizilisten ziyade oyuncu özellikleri belirleyici oluyor, fernandonun yanına düşünülen isimler hücuma katkı verebilecek nitelikte, Ndiaye, belki geçen sene ismi bizimle geçen ferri gibi oyuncular, sağ kanat hücum aksiyonlarina katkı verecektir.
      Bence transfer süreci oldukça başarılı geçiyor, saçılan bir para da yok görünürde, genel olarak kadro değişimi için gerekli kaynak kadro içinden sağlanıyor, dolayısıyla yaş olayına da çok takilmamak lazım çünkü bu seneki kadro değişiminin hedefi yaşlı takımı genclestirmek değil, başarısız takımı başarıya ulaştırmak..
      Tudor da bu süreci başarıyla yönetiyor bir bakıma, en azından yönetimin üzerindeki şimşekleri kendi üstünde toplayarak yeniden yapılanma sürecinde yönetime zaman kazandırdı..
      Kanatlar işleyecektir, ama bence gecis sürecinin en hassas noktası santrafor performansi olacak, zira gomis riskli bir santrafor, gol attığı sürece sıkıntı yok ama tek tek özelliklerine baktığımızda, ne pivot, ne hücum pres, ne defans arkası koşular, ne de gol vuruşu özellikleri üst düzey değil, ama çok doğru pozisyon alan ve sürekli golü düşünen bir forvet.. Bence elmander gibi, gomez gibi hem takım savunmasına, hem de santrada top tutarak hücum başlatılmasına yardımcı olacak bir oyuncu (steve mounier ismi gecmisti-yüksek bur bedelle pl ye gitti gerci) hücum setleri oturuncaya kadar, daha faydalı olabilirdi..
      Son olarak, bir de dinamik bir sol bek alırsak, gayet dengeli bir takım kurmuş olacağız, sol ve sağ önde rodriguez, yasin, gelirse volkan şen-keşke getirsek-, ve alt yapı isimlerinden recep,atalay gibi alternatiflerimiz olacak, ben bu kadroya heyecanlaniyorum..

      Sil
    3. Transfer süreci başarıyla geçiyor ama benim de Tudor'dan kaynaklı ümit sahibi olduğum söylenemez artık. Taktik esneklik derken ve bunun altını çizerken, 4-2-3-1'e bağlanması, bu uğurda Sinan Gümüş'ü 10 numara kullanması falan ipi kopardı bende. Taktik, teknik konuşuruz ama Tudor bunu uygulayabilir mi, göreceğiz.

      Sil
  2. Mariano ilk macinda asist yapti bile.Karsiligi bu.Kagit ustunde guzel durabilir ancak beraber oyunlarina bakmak gerek.Tudor bakalim iyi kullanabilcek mi o da var.Rakiplerin sol kanadina gore bakarsak o tarafta rahatlikla kafa kafaya oynariz.Ayni dengeyi sol kanadimiz icin de saglarsak bir de hizli, ayagi duzgun stoper bulursak kolay gol yemeyiz.N diaye veya muadili orta saha ile birlikte gayet dengeli ve lig icin yeterli takim kurulmus olur.Gerisi Tudorda biter.Saglam bir sol bek alip sneijder i geri getirsek belhandayla solda ve ortada degismeli oynasalar.Dusunuyorum top ileri ortada Sneijderde, o an arkadan ndiaye bastirsa, sagdan feghuli kopsa, gomis dagitsa stoperleri, belhanda soldan araya kacsa ve de Sneijderin kendi yapabilecekleri..Ne kadar cok ihtimal var..Ruya görmeye basladik en iyisi yatalim artik.Gun ola hayrola.Allah GS ve ona gonul verenlerin yolunu acik etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ kanat öyle bir hale geldi ki x bir td'ye ihtiyaç yok sanki :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir